Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Dvojčata stojí za nárůstem porodnosti v prostějovské nemocnici

12.1.2021

Porodnice Nemocnice AGEL Prostějov zaznamenala v roce 2020 zcela stejný počet porodů jako v roce předchozím, přesto počet narozených dětí o stoupl. Nejstarší rodička měla 45 let.

Od loňského ledna až prosince proběhlo v prostějovské porodnici přesně 831 porodů, rodných listů ale nakonec matrikáři vypsali 835. Ve čtyřech případech se totiž jednalo o porod dvojčat, zatímco v roce 2019 to bylo jen jednou a počet narozených děti se tehdy zastavil na čísle 832. I tentokrát rodiče vymýšleli častěji chlapecká jména, neboť ti v poměru s děvčaty pomyslně zvítězili v poměru 447 ku 388.

„Holčičkám rodiče dávali nejčastěji tradiční jména jako Eliška, Anna, Ema či Tereza, chlapcům pak Jakub, Jan, Matyáš nebo Filip. Ale stejně jako každý rok nechyběla ani jména neobvyklejší, a tak si maminky z naší porodnice odnášely domů například Emira, Javiera, Kvida, Kima nebo Dorotheu, Bereniku, Arianu či Medu,” prozradila Bc. Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Loni touto dobou, přesně 14. ledna, se zde narodilo přirozenou cestou největší miminko roku 2020 a jednalo se o holčičku s porodní váhou 4900 gramů. Z celkového počtu 831 porodů bylo 179 maminek starších 35 let s tím, že nejstarší rodička měla ještě o deset let více.

Na letošní první miminko si musela prostějovská porodnice počkat až do 3. ledna, kdy se v čase 7:12 narodila krásná holčička Elenka.

Porodnice Nemocnice AGEL Prostějov nabízí budoucím maminkám tři samostatné uzavřené klimatizované porodní boxy, které poskytují rodičce i jejímu partnerovi maximální soukromí. Součástí těchto boxů je kromě speciálních polohovacích lůžek také porodní vana, rehabilitační balony, žíněnky, sprcha, křeslo, rádio s CD přehrávačem. Nejmodernější porodní místnosti tak umožňují nespočet alternativních způsobů vedení porodu. Porodnice Nemocnice AGEL Prostějov je také držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: