Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V prostějovské nemocnici odstraňovali zapíchnutou rybí kost i dvouletému dítěti. Tyto nehody nesmí lidé podceňovat, apeluje před Vánocemi primář ORL

16.12.2020

Přibližně patnáct případů uvíznutých kostí v krku řeší každoročně o vánočních svátcích Nemocnice AGEL Prostějov. Nepříjemná událost se nevyhýbá ani malým dětem, u kterých je zákrok komplikovanější

Zatímco v průběhu roku na prostějovské pohotovosti tuto nepříjemnost řeší přibližně pětkrát za měsíc, v posledním prosincovém týdnu je to i patnáctkrát. „Nejvíce k nám pacienti s tímto problémem chodí 24. prosince a den poté a nejčastěji je kost zapíchnutá v tonsille, tedy krční mandli, a její extrakce je tak poměrně snadná,” popisuje své zkušenosti MUDr. Pavel Navrátil, primář oddělení ušní, nosní a krční Nemocnice AGEL Prostějov. Ovšem pokud se rybí kost ze štědrovečerního kapra dostane až do jícnu, její vytažení je mnohem komplikovanější a ve výjimečných případech musí být pacient uspán.

Tradiční vánoční nehoda častěji postihuje dospělé osoby, přesto se nevyhýbá ani dětem. Jejich krční mandle jsou ale velké, a proto se jim kost většinou zapíchne na poměrně dobře vyšetřitelném místě. „Vyšetření je ale u dětí komplikovanější, protože hůře spolupracují. Měli jsme i případ, kdy se rybí kost v krku zapíchla dvouletému dítěti,” vzpomíná primář.

Rybí kosti jsou většinou drobné, mnohem závažnější bývá polknutí a uváznutí ostré kosti kuřecí, vepřové či hovězí, kterou musí lékaři vytahovat v celkové anestezii pacienta. Přesto i neopatrné pojídání oblíbeného kapra může mít vážné následky. „Stalo se, že kost nešlo odstranit běžnou cestou přes dutinu ústní a bylo nutné provést chirurgický zákrok. Pokud dojde k poškození jícnu, může dojít k mediastinitidě, což je velmi závažné onemocnění i s možným letálním koncem, tedy smrtelným, takže není radno si zahrávat,” zdůrazňuje MUDr. Pavel Navrátil s tím, že by lidé neměli nikdy situaci podceňovat a vždy raději na pohotovost přijít. Uvíznutí kosti v těle může vést také k infekci či k zánětlivému onemocnění.

Ojedinělé nejsou ani případy, kdy k lékaři dorazí pacient v domnění uvíznuté kosti v krku, přestože žádnou nemá. „Stává se to velmi často. Může se jednat o poškrábání sliznice, které cítíme jako přetrvávající cizí těleso,” dodává primář ORL Nemocnice AGEL Prostějov na závěr. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: