Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V Nemocnici Prostějov je potřeba krev neustále. Bez ohledu na epidemii koronaviru

16.4.2020

Darování krve zachraňuje životy i v době nouzového stavu a karantény, není-li teď ještě cennější než dřív. Odběry plné krve každé pondělí a čtvrtek proto tento týden obnovilo Hematologicko – transfúzní oddělení Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL. Vyzývá své dárce všech krevních skupin s Rh faktorem mínus, aby darovali to nejcennější, co mohou. Život.

Odběry plné krve probíhají každé pondělí a čtvrtek od 6 do 8 hodin za přísných opatření. „Optimální je se předem telefonicky objednat v evidenci dárců, kdy máme lepší přehled o kapacitě odběrů na daný den a zároveň si zdravotník ověří, že není potenciální dárce dočasně vyloučen z dárcovství tím, že byl poslední měsíc kdekoliv v zahraničí, nebo tím, že bydlí ve společné domácnosti s osobou, která pobývala v oblasti výskytu COVID 19, nebo s ní pracují v jedné místnosti, anebo tím, že byl sám posledních 14 dní v oblasti karantény,“ vyjmenovává MUDr. Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Prostějov a dodává, že za stejných podmínek odebírají i dárce plazmy po předchozím objednání.

U vstupu do areálu nemocnice čeká každého dárce měření teploty. Při pohybu na veřejnosti je nutné mít vždy zakrytá ústa a nos, a to i po celou dobu na oddělení. „Příchozí dárci si musí ihned po příchodu vydezinfikovat ruce, znovu je jim změřena teplota a my se staráme o udržování odstupu mezi nimi minimálně dva metry. Regulujeme vstup dárců na jednotlivá stanoviště, aby se nehromadili, a při odběru také dárce informujeme o tom, aby kontaktovali naše oddělení, pokud se u nich do 14 dní po odběru krve objeví příznaky respiračního onemocnění,“ doplňuje Bc. Jana Kubíková, úseková sestra hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Prostějov s tím, že primárně potřebují dárce s mínusovým Rh faktorem.

Zásobu odběrů plné krve krevních skupin Rh pozitivních má Hematologicko – transfúzní oddělení Nemocnice Prostějov zatím dostatečnou. Situace se však mění a brzy bude potřeba ji také doplnit. I v době epidemie koronaviru totiž lékaři pořád ošetřují akutní zákroky, jako jsou úrazy, prasknutí aneurysmatu, při kterých se na operačním sále během pár hodin spotřebují i desítky jednotek krve. V Česku je potřeba krev každé tři vteřiny a nikdo nikdy neví, kdy ji bude sám potřebovat. Každý člověk totiž za život obdrží průměrně pět transfúzí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: