Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Stopku proleženinám vystavuje Nemocnice Prostějov a pořádá osvětu pro veřejnost

15.11.2019

Jak pečovat o riziková místa na těle a správně polohovat dlouhodobě ležící nemocné, poradí osvětová akce Stop dekubitům, kterou pořádá ve středu 20. listopadu od 10 do 13 hodin Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL. Zájemci na vlastní oči uvidí ukázky polohování pacienta, ochutnají speciální výživu a také se dozví, jak účinně zabránit vzniku dekubitů a jak hojit existující dekubity. Akce se koná v rámci světové kampaně Stop dekubitům.

Preventivní akce Stop dekubitům v Nemocnici Prostějov se koná ve vstupní hale nemocnice od 10 do 13 hodin a má šířit osvětu v otázce prevence často podceňovaných proleženin. „Zdravý člověk si potřebu polohovat neuvědomuje, protože vlastním otlakům podvědomě předchází poposedáním či převalováním. Dekubitus neboli proleženina přitom vzniká jako poškození kůže přímým tlakem na část těla, kde je mezi kostmi a kůží pouze minimum svalstva. Vznik dekubitů ovlivňuje celá řada faktorů, jako jsou omezená hybnost, tělesná hmotnost, onkologická onemocnění, věk pacienta, dlouhodobé nemoci, stav výživy, horečka,  inkontinence, cukrovka,“ vyjmenovává Lenka Kolářová, vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov a dodává, že dekubity nejčastěji postihují křížovou krajinu, lopatky, paty oblast kyčlí, kolena, kotníky, ale i taková místa jako je hlava, uši, nos.

Dekubity se dělí do čtyř stupňů, které se liší jednak rozsahem a jednak mírou poškození konkrétního místa. „Od zarudnutí, přes puchýř, vřed, hluboký kráter, který prostupuje všemi vrstvami kůže někdy až ke svalovému obalu. Poslední stupeň je odúmrť- nekróza, která postihuje svaly a šlachy, často je spojena i se zánětem kostí a kloubů příslušné oblasti. Dekubitům dokážou účinně předcházet polohovací pomůcky, které na akci budeme předvádět,“ láká Lenka Kolářová s tím, že při dlouhodobém pobytu na lůžku se doporučují také polohovací matrace a rovněž existují klouzavé podložky, které sloužící k šetrné manipulaci s pacientem a zabraňují tak nežádoucímu tření.

Při léčbě dekubitů jsou velmi důležitá preventivní opatření, která napomáhají léčbě a zároveň zabraňují vzniku dalších dekubitů. „Je potřeba zajistit polohování pacienta tak, aby se odlehčilo rizikovým částem těla za pomocí antidekubitních podložek a matrace, dále je nutné udržovat vhodnou teplotu a vlhkost vzduchu, suché lůžko, používat vhodné inkontinenční pomůcky a vzdušné přikrývky. Rovněž každodenní hygiena přináší kůži potřebnou péči, mytí a osušování je nutné provádět mírným tlakem tzv. tapováním za použití speciální kosmetiky, kterou na akci představíme. Moderní způsob léčby využívá aplikaci vlhkého hojení, které názorně předvede společnost Hartmann,“ říká Lenka Kolářová a na závěr doplňuje, že součástí správné péče o dekubity je i plnohodnotná výživa, která má výrazný vliv na prevenci vzniku dekubitů a přispívá k urychlení léčby již vzniklých dekubitů, a včasná mobilizace pacienta pomocí pohybových cvičení prováděných na lůžku, posazování pacienta, vstávání z lůžka a pohyb po pokoji, dovolí-li to stav pacienta.

Akce Stop dekubitům se koná 20. listopadu od 10 do 13 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: