Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov nově pomáhá s odvykáním kouření

8.10.2019

Kuřáci, kteří se chtějí svého zlozvyku účinně zbavit, mohou od října využít nové poradny pro odvykání kouření v prostorách Nemocnice Prostějov, člena slupiny AGEL. Každé úterý od 13.00 do 15.00 hodin se zájemcům nabízí bezplatné poradenství, které má umožnit lidem z Prostějovska dostupnější léčbu v odvykání kouření.

Nová poradna funguje od 1. října a na své pravidelné pacienty teprve čeká. Zájemci nepotřebují doporučení lékaře, stačí jim objednat se telefonicky na čísle 582 315 263 a ve smluvený čas dorazit. „První sezení trvá na 1,5 - 2 hodiny, po něm následují kontrolní sezení, které zaberou asi 30 minut. Při první návštěvě pacient vyplní dotazníky s názvy Škála závislosti na cigaretách, Dotazník kuřáckých návyků, Dotazník odolnosti vůči nutkání kouřit, Jste připraveni přestat kouřit. Výsledky vyhodnotíme a na základě rozhovoru s pacientem určíme další postup,“ popisuje průběh prvního sezení MUDr. Ivona Grygárková Ph.D., primářka Oddělení plicních nemocí Nemocnice Prostějov, která je jedna ze dvou ordinujících lékařek nové poradny.

Každý, kdo chce přestat kouřit, musí mít trpělivost a především vlastní motivaci. „Léčba na nátlak rodiny a okolí nefunguje. Kuřák musí chtít přestat sám, protože to obnáší změny životního stylu, denních stereotypů a naučeného chování. Teprve pak mu můžeme v poradně pomoct zbavit se závislosti na nikotinu a usnadnit mu odvykání například pomocí nikotinových náhražek ve formě žvýkaček a náplastí nebo pomocí farmakoterapie speciálními,“ říká MUDr. Ivona Grygárková, Ph.D., a upozorňuje, že i kouření pěti cigaret denně je škodlivé a vyžaduje odbornou léčbu.

Poradna má usnadnit léčbu odvykání kouření lidem z prostějovského regionu. „Odvykací poradnu jsem se rozhodla otevřít proto, že nejbližší se nachází až v Olomouci a pacienti většinou nechtějí jezdit mimo místo bydliště. Jakákoliv překážka navíc může být důvod k tomu, aby pacient léčbu odvykání kouření nedokončil, nebo vůbec nezačal. Naše poradna je otevřena všem kuřákům, kteří sami chtějí přestat kouřit, a podle zájmu jsme připraveni i rozšířit ordinační hodiny,“ nabádá primářka Grygárková s tím, že i při prvotním selhání léčby je nutné pacienta nadále motivovat a hledat další řešení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: