Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Preventivní mamografické vyšetření podstoupí v Nemocnici Prostějov ročně 6 tisíc žen

17.9.2019

Téměř šest tisíc žen se každoročně chrání před rakovinou prsu a nechává se vyšetřit ve screeningovém mamografickém centru Nemocnice Prostějov, která patří do skupiny AGEL. U 52 žen pak prostějovští zdravotníci zachytili v loňském roce zhoubný nádor, přičemž šest nálezů bylo dokonce v pokročilém stádiu. Nejmladší pacientka s nálezem karcinomu prsu měla pouhých 38 let.

Jednou za dva roky zdravotníci důrazně doporučují mamografický screening podstoupit všem ženám bez příznaků onemocnění prsou ve věku nad 45 let. Mamografický screening znamená rentgenové preventivní vyšetření mléčné žlázy u žen, které doposud nepociťují příznaky nádorového onemocnění.

„V loňském roce podstoupilo preventivní mamografii na specializovaném pracovišti v Nemocnici Prostějov celkem 5 712 žen.  Histologické vyšetření u 52 z nich zachytilo zhoubný nádor, kdy 6 nálezů karcinomu bylo dokonce v pokročilém stádiu,“ uvádí MUDr. Lucie Krpcová, vedoucí lékařka screeningového mamografického centra Nemocnice Prostějov s tím, že šlo o pacientky bez příznaků onemocnění prsou, u kterých mělo jít o běžnou preventivní kontrolu. Letošní průběžné statistiky mluví zatím o 3 777 vyšetřených ženách a už nyní o 42 zachycených zhoubných nádorech, z toho 5 v pokročilém stádiu. Ročně v Česku na onemocnění rakoviny prsu zemře až 2 000 žen. 

Ze všech žen s nálezem karcinomu prsu v roce 2018 byla nejmladší pacientka ve věku 38 let a nejstarší pacientka měla 89 let, letošní pacientky jsou v obou případech starší. Po dosažení 30 let se doporučuje ženám provádět pravidelné samovyšetření, neboť i tak může žena odhalit podezřelé projevy, které však nemusí nutně znamenat výskyt karcinomu. Ze statistik vyplývá, že každé desáté vyšetření v mamografickém centru Nemocnice Prostějov je diagnostické. To se provádí v případě příznaků onemocnění a je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Ženy od 45 let mají rovněž nárok na bezplatnou screeningovou mamografii, a to každé 2 roky, přičemž jim mamografické vyšetření předepisuje gynekolog nebo praktický lékař. „Pacientky se k nám mohou objednat osobně, telefonicky na čísle 582 315 302 nebo mohou využít on-line objednání na webových stránkách Nemocnice Prostějov v sekci Radiodiagnostické ambulance, mamografický screening. Po přihlášení v evidenci radiologického oddělení vyplní pacientka dotazník rizikových faktorů. Poté provedeme mamografický screening. Hodnocení provádějí specializovaní lékaři rentgenologové, kteří v případě nejasností mohou doporučit doplňující vyšetření ultrazvukem, které běžně podstupují spíše mladé ženy a kojící matky. V případě nálezu se provádí biopsie, jehlový odběr vzorků z prsu pod ultrazvukovou nebo mamografickou kontrolou, poté provádí rozbor tkáně z odebraných vzorků patolog, který potvrdí či vyvrátí přítomnost nádoru,“ popisuje MUDr. Lucie Krpcová.

Samotný mamografický screening trvá 20 minut, se sonografií nejdéle 1 hodinu, je bezbolestný a odhalí i zárodky nádoru a nehmatatelné nálezy. „Nemoc je v počátečních stadiích omezena na malé místo a většinu nálezů pacientka nemusí nahmatat. Při screeningu dochází k mírnému stlačení prsní tkáně v destičkách, abychom kvalitně zachytili jakékoliv odchylky. Včasný mamografický screening zachytí i minimální nálezy a dává tak šanci na úspěšnou léčbu či úplné uzdravení, čímž výrazným způsobem snižuje úmrtnost na nádory prsu,“ upozorňuje MUDr. Krpcová s tím, že za loňský rok vyšetřili 25 žen s minimálním nádorem, letos už 31 pacientek.

Mamografický screening provádí mamografické centrum Nemocnice Prostějov, splňující náročná kritéria zaručující kvalitu provedených vyšetření, denně i v odpoledních hodinách pomocí přístroje, který k efektivnímu vyšetření potřebuje velmi nízkou dávkou záření. Pokud žena nesplňuje kritéria věku, či intervalu preventivního vyšetření ani nemá žádanku od svého lékaře, přesto chce mamografický screening podstoupit, uhradí přímou úhradou 550 korun. Preventivní ultrazvukové vyšetření prsů vyjde zájemkyně na 300 korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: