Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Zájemci z Prostějova si mohou v nemocnici nechat zdarma vyšetřit zrak

27.3.2019

Glaukom neboli zelený zákal je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě a v Česku postihuje až pět procent obyvatel. Glaukom obvykle nebolí ani nepůsobí obtíže. Jeho včasný záchyt i úspěšnou léčbu proto může zajistit jedině preventivní vyšetření nitroočního tlaku. A právě to bude zdarma nabízet všem zájemcům Nemocnice Prostějov v rámci Dne prevence zeleného zákalu a Dne otevřených dveří očního oddělení, který proběhne v pondělí 1. dubna.

Právě prevence je u glaukomu stěžejní, a to i v případech, kdy člověk nepociťuje žádné významnější obtíže. Zelený zákal totiž probíhá pomalu a nepozorovaně, bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku. Při včasném záchytu lze naopak zelený zákal úspěšně léčit a zrakové funkce u pacienta zachovat, je ale potřebná odborná péče.

Hlavní příčinou vzniku glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit pomocí několikaminutového vyšetření. Řada lidí má už jen z této prohlídky obavy, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné a může odhalit začínající zákal ještě ve fázi, kdy jej lze léčit a zrak zachránit," vysvětluje vrchní sestra očního oddělení Nemocnice Prostějov Martina Pevná s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku prokáže odchylku od normy, bude pacient objednán k dalším odborným vyšetřením.

Preventivně by si měli vyšetření nitroočního tlaku nechat udělat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji. „Více jsou ohroženi zeleným zákalem diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. U osob nad 45 let a současně  s některým z rizikových faktorů doporučuji prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky," uzavírá vrchní sestra.

Den prevence zeleného zákalu a Den otevřených dveří očního oddělení proběhne v Nemocnici Prostějov v pondělí 1. dubna od 10 do 14 hodin a kromě preventivního vyšetření nitroočního tlaku nabídne i prohlídku oddělení, osvětu týkající se prevence, metod diagnostiky, příznaků i léčby zeleného zákalu, konzultace či prezentaci očních kapek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: