Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Před proleženinami varuje preventivní akce Nemocnice Prostějov

12.11.2018

Zhoršenou kvalitu života nebo dokonce i ohrožení na životě mohou mít za následek takzvané dekubity, které postihují především částečně či zcela imobilní osoby. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se proto zaměřuje na osvětu a v rámci Světového dne Stop dekubitům připravila na čtvrtek 15. listopadu preventivní akci pro širokou veřejnost.

Jak proleženinám předcházet, jak rány a dekubity vznikají a jak se léčí, to vše se dozvědí návštěvníci akce od 10 do 13 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov. Mohou se seznámit nejen s polohovacími pomůckami, ale také například ochutnat speciální výživu. To vše je u příležitosti Světového dne Stop dekubitům.

„Nejčastěji se o tuto problematiku zajímají ti, kteří se doma starají o částečně či úplně nepohyblivého člena rodiny. Radíme jim, které pomůcky jsou pro ně nejvhodnější, jak je správně polohovat a klademe důraz i na správnou výživu pacienta,“ řekla Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov, ve které se prevenci i léčbě dekubitů věnují dlouhodobě a mají zde i speciálně vyškolený tým.

„Pravidelně školíme personál, obnovujeme polohovací pomůcky a používáme moderní materiály. Na focení dekubitů používáme tablety se speciálním softwarem, který dekubit vyfotí a umožní kvalitní vyhodnocení, zobrazuje vývoj v čase a umožňuje přesnější diagnostiku. Pořízené fotografie se navíc stávají součástí zdravotnické dokumentace takto postiženého pacienta,“ dodala Mgr. Marie Jouklová.

Evropské statistiky a průzkumy ukazují, že dekubity bývají problémem u dvaceti až třiceti procent dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, či lidí s výraznými pohybovými obtížemi.

Pro prevenci vzniku proleženin odborníci radí časté polohování, které zkracuje dobu působení tlaku na stále stejná místa na těle pacienta. Kromě používání antidekubitních pomůcek a správné hygieny jsou důležité také rehabilitace a včasná mobilizace pacienta. Cílem je co nejdříve mu umožnit návrat do běžného života. Riziková místa a vznikající proleženiny se nesmějí masírovat, protože masáží je již tak narušené podkoží doslova smýkáno.

Délka hojení vzniklých proleženin je individuální. Závisí zejména na příčině vzniku chronické rány, celkovém stavu pacienta i samotném onemocnění a užívání léků. Nejdůležitější roli hraje pak celková kondice i imunitní systém.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: