Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Lektoři operovali kýly v přímém přenosu během České herniologické konference, která tradičně proběhla v Nemocnici Prostějov

8.11.2018

Ukázkové operace kýl dle nejnovějších poznatků a s použitím nejmodernějších technologií a materiálů předvedli zkušení čeští lektoři a operatéři během pátého ročníku České herniologické konference na operačních sálech Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL.

Mladí lékaři a medici, kteří nemohli být přímo na sále, průběh jednotlivých operací sledovali v přímém přenosu a mohli klást operatérům konkrétní i všetečné dotazy na jejich postup.

„Účastníci  sledovali pomocí telemostu mezi konferenčním sálem v Olomouci a operačními sály v Prostějově celkem 5 operací kýl jak laparoskopickou, tak konvenční technikou. Jednalo se o kýly tříselné, pupeční a kýly v jizvě. Všechny výkony byly uskutečněny s implantací síťky, což je postup, který se považuje všude v moderním chirurgickém světě za standardní,“ řekl MUDr. David Marek, lékař chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov, který se na operace kýl specializuje.

Dvoudenní konference se uskutečnila ve čtvrtek 1. a v pátek 2. listopadu v hotelu NH Collection Olomouc Congress a v Nemocnici Prostějov. Letos se jí zúčastnilo 72 lékařů z České republiky a Slovenska. První den přední čeští lékaři hovořili o kýlách přední stěny břišní, ventrální kýle, prevenci jejího vzniku i o operačních technikách. Důraz byl kladen na co nejšetrnější zákroky vůči pacientovi s použitím laparoskopie, respektive miniinvazivních technik. Návštěvníci konference se zabývali také otázkou, jak uzavřít břišní stěnu při nedostatku vlastní tkáně pacienta a probírali také kazuistiky jednotlivých případů, například operaci monstrózní kýly či kýly vzniklé v jizvě.

Největším přínosem konference bylo předání zkušeností mladým začínajícím chirurgům a také navázání osobních kontaktů tak důležitých pro  budoucí konzultace  a spolupráci. Jednotliví lektoři a operatéři totiž vždy po konferenci vyjíždějí na chirurgická pracoviště po celé České republice a zacvičují adepty moderní herniologie v jejich vlastních nemocnicích,“ doplnil MUDr. Jiří Šťastný, primář operačních sálů Nemocnice Prostějov.

V České republice lékaři ročně odoperují více jak 35 tisíc nemocných s diagnózou kýly. Stejně jako v Evropě se jedná o nejčastější chirurgickou operaci. Kýla je abnormální vysunutí či vyklenutí orgánu dutiny břišní přes oslabené místo ve stěně břišní. Kýla může vzniknout také při defektu svalového dna pánevního či bránice.

Kýla se může objevit u lidí, kteří náhle změní svoji tělesnou hmotnost ať už ve smyslu přírůstku nebo naopak úbytku. Ke vzniku kýly mohou vést stavy, kdy se zvyšuje tlak v dutině břišní, například usilovný kašel, zácpa, obtížné močení při zvětšené prostatě, těhotenství, rostoucí objem tekutiny v břiše při poškození jater. Také závažnější poranění stěny břišní, kterým je i operační rána, může ve svém důsledku vést ke kýle.

Obecně jsou možnosti prevence vzniku kýly omezené. Na prvním místě se doporučuje zdravá životospráva, vyvarovat se kouření, léčit dlouho trvající kašel, zachovat si odpovídající tělesnou hmotnost bez větších výkyvů a volit přiměřenou fyzickou aktivitu s posilováním břišních svalů. Vhodná je například rychlá chůze, rekreační běh, jízda na kole.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: