Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Otázky týkající se zdraví prsů zodpovědí odborníci Nemocnice Prostějov v nové online poradně

21.2.2018

S otázkami týkajícími se onemocnění prsů a jejich vyšetření se mohou lidé se svými dotazy obracet na odborníky online. Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, spustila nově na svých webových stránkách online bezplatnou mamární poradnu, která má za cíl posloužit jako rádce a zdroj informací.

"Pacientky zde mohou s týmem odborníků konzultovat veškeré své problémy,“ říká primářka Oddělení klinické onkologie Nemocnice Prostějov MUDr. Miloslava Zlevorová, s tím, že ženy, ale i muži, se mohou ptát na všechny otázky, které je napadnou. Poradnu najdou zájemci na adrese https://nemocniceprostejov.agel.cz/pracoviste/ambulance/mamarni-poradna/diskuze.html

K nejčastějším otázkám pacientek, které přicházejí na screeningové vyšetření do  Mamodiagnostického centra prostějovské nemocnice, patří, zda je vyšetření bezpečné, spolehlivé, jak často jej lze opakovat, kdy mohou podstoupit ultrazvuk jako samoplátkyně. V případě zjištění nádoru prsu je zajímá, jak bude probíhat léčba, zdali je léčba úspěšná, nebo jak dlouho trvá. „Dosud jsme tyto problémy s pacientkami konzultovali pouze v nemocnici. Navíc řadu žen další dotazy napadnou až poté, co opustí ordinaci, nebo doma. Nová poradenská služba jistě ušetří ženám čas a v mnoha případech i pomůže. Řada z nich se také někdy stydí o některých svých problémech hovořit,“ doplnila primářka.

Dotazy na webu jsou zveřejňovány anonymně, pokud nechce tazatelka svoje jméno zveřejnit. V databázi dotazů a odpovědí bude také možné vyhledávat. „Věříme, že pacientky tuto naši novou službu ocení. Našim cílem je spokojená a informovaná pacientka," sdělila MUDr. Miloslava Zlevorová.

Ročně onemocní karcinomem prsu v České republice kolem 7 tisíc žen, přičemž průměrně sedm žen každý den zemře na rakovinu prsu. Převážná většina z nich stále kvůli tomu, že se na nádor přijde pozdě. Přitom mají ženy nad 45 let věku možnost nechat si prsa jednou za dva roky zdarma vyšetřit na mamografu.

Podle dostupných statistik využívá v Česku možnosti prevence v podobě mamografického vyšetření jen něco přes 50 procent žen. Druhá polovina žen na toto vyšetření vůbec nechodí. „Přestože mamografické vyšetření zachránilo tisíce životů, stále zde existuje spousta žen, které mají strach, že se něco při mamografii najde a na vyšetření nejdou,“ vysvětluje primářka s tím, že tento přístup snižuje v případě zjištění rakoviny prsu šance na uzdravení. Největší naději mají totiž ty ženy, u kterých je diagnóza stanovena včas. „Zachytíme-li rakovinu prsu ještě před objevením klinických příznaků, šance na úplné uzdravení je veliká. V sedmdesáti procentech případů dokáže mamografické vyšetření odhalit rakovinu už v časném stádiu,“ dodává MUDr. Miloslava Zlevorová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: