Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Preventivní vyšetření ledvin nabídne Nemocnice Prostějov zájemcům zdarma

15.3.2017

Preventivní vyšetření onemocnění ledvin budou moci v pátek 17. března absolvovat zájemci z Prostějova a okolí zdarma. Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, se totiž zapojuje do mezinárodní osvětové akce Den ledvin, v rámci které nabídne bezplatné konzultace ledvinových obtíží i vyšetření ledvin. Cílem akce je zajištění prevence onemocnění ledvin, které trápí každého desátého Čecha. U řady lidí přitom onemocnění nemá výraznější projevy, a tak pacienti často přicházejí k lékaři až v pokročilé fázi nemoci.

„Onemocnění ledvin se u řady lidí nijak neprojevuje a dlouhou dobu nepůsobí obtíže. Čtvrtina pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin. K preventivním vyšetřením proto zveme a vyzýváme skutečně všechny zájemce, bez ohledu na jejich zdravotní stav,“ říká MUDr. Eva Rozmánková, primářka hemodialyzačního oddělení Nemocnice Prostějov s tím, že včasná diagnóza onemocnění ledvin může pomoci vyhnout se dialýze nebo alespoň dialyzační léčbu oddálit.

Diagnostika ledvinových obtíží přitom není nijak výrazně nepříjemná. „V rámci Dne ledvin budeme příchozím nabízet především základní vyšetření k posouzení rizika onemocnění ledvin, tedy měření BMI či měření krevního tlaku,“ jmenuje MUDr. Eva Rozmánková a dodává, že v případě zjištění nálezu budou mít lidé možnost se ihned objednat k dalšímu odbornému vyšetření. Mimo to zahrne Den ledvin i prodej potravinových doplňků a konzultace s odborníky, a to jak ohledně vlastních obtíží, tak třeba i ohledně obtíží blízkých osob, které se konzultaci s lékařem například ze strachu vyhýbají.

Smyslem Dne ledvin, který již jedenáctým rokem vyhlašuje Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost, je prevence vzniku onemocnění ledvin, případně jejich včasný záchyt. „Pokud mají lidé jakékoliv podezření na onemocnění ledvin, například mají nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močí málo nebo naopak velmi často, mají problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, ať se určitě přijdou nechat prohlédnout,“ vyzývá primářka Rozmánková.

Den ledvin v Nemocnici Prostějov proběhne konkrétně v nefrologické ambulanci oddělení hemodialýzy, a to v pátek 17. března od 7.00 do 12.00 hodin. Zváni jsou všichni lidé, kteří se zajímají o problematiku onemocnění ledvin, chtějí se nechat preventivně vyšetřit nebo konzultovat své obtíže.

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: