Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Přetržené vazy v koleni i bolesti ramene léčí ortopedické oddělení Nemocnice Prostějov novou metodou

30.1.2017

Dvě nové operační metody, které slibují mnohonásobně kratší rekonvalescenci, zavedli na ortopedickém oddělení Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL. Novou metodou zdejší lékaři operují jak kolenní vazy, tak přetrhané šlachy v ramenním kloubu.

Artroskopické operace už nejsou výsadou jen vrcholových sportovců nebo seniorů. Pod rukama zkušených ortopedů prostějovské nemocnice ročně projde více než osm set pacientů všech věkových kategorií. Jedním z častých problémů, se kterým mladí lidé navštíví ordinaci lékaře, jsou přetržené vazy v koleni. Starší pacienty zas často trápí chronické bolesti ramen, způsobené trhlinami v ramenních šlachách. Oba tyto problémy nyní řeší lékaři ortopedicko-traumatologického oddělení zcela novými operačními metodami, které slibují mnohonásobně kratší rekonvalescenci.

Léčba přetržených vazů v koleni se postupem let velmi změnila. „Byly doby, kdy se tento problém nedal nijak operovat a pacient se jednoduše musel smířit se zdravotním omezením. S pokrokem medicíny jsme přistoupili k náhradě obou zkřížených kolenních vazů, které se držíme až dodnes. Nevýhodou je dlouhá doba rekonvalescence, která přesahuje více než šest měsíců,“ vysvětluje primář ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Pavel Pilař.

Nová metoda operace předního zkříženého vazu zkracuje délku léčby na třetinu. Její princip spočívá v tom, že se utržený vaz přišije v místě jeho úponu ve stehenní kosti. Tento vaz je pak zpevněn páskou ze speciálního vlákna, která vaz chrání a zajistí, aby se holenní a stehenní kost neposouvaly po dobu hojení více, než je potřeba. Díky tomu se může pacient vrátit ke sportování už po šesti týdnech od operace. Na rozdíl od plastiky předního zkříženého vazu je tato operace vhodná i pro děti, protože nijak nenarušuje růstové chrupavky.

„Samozřejmě nesmím opomenout, že v každém případě je důležitá prevence úrazů kolenního kloubu. Zdravé koleno není třeba chránit ortézami. Důležitější je dbát na rovnoměrnou a postupnou zátěž, volit kvalitní sportovní obuv a především neopomínat správné seřízení vázání na lyžích, protože lyžaři tvoří většinu pacientů s přetrhanými vazy,“ doplňuje primář.

Nová metoda artroskopické operace kolenních vazů však není jedinou novinkou, kterou se může prostějovská nemocnice pochlubit. V dalším případě se lékaři zaměřili na léčbu přetrhaných šlach v ramenním kloubu, na takzvanou „ramenní manžetu“. „S chronickou bolestí ramene k nám přicházejí spíše starší pacienti, kteří se s tímto problémem potýkají už několik let. Při vyšetření často zjišťujeme, že se jim doslova prodřela šlacha, která obepíná ramenní kloub,“ říká MUDr. Pilař s tím, že lékaři pak operativně šlachu přišívají zpátky. „Někdy je však poškození tak velké, že šlachu nelze nijak znovu přišít. V minulosti nám nezbývalo nic jiného, než přistoupit k totální endoprotéze, tedy výměně ramenního kloubu, avšak nyní máme k dispozici novou metodu – využití speciálního štěpu,“ vysvětluje primář.

Speciální štěp lze získat dvěma způsoby. Buď jej lékaři získají ze stehenního svalu pacienta, nebo mohou využít syntetický materiál, určený pro tyto účely. První výsledky této metody jsou velmi dobré a oproti endoprotéze ramene jsou zatíženy i mnohem menším výskytem pooperačních komplikací a také délka rekonvalescence se snižuje. „Předcházet opotřebení ramenní manžety je vcelku složité. Někteří k tomu mají větší sklony, někteří menší. Důležité však je, dlouho neváhat u přetrvávající bolesti ramen a včas vyhledat odborného lékaře, který zahájí správnou léčbu, která ani nemusí být invazivní,“ uzavírá primář ortopedicko-traumatologického oddělení MUDr. Pavel Pilař.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: