Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Středomoravské nemocniční se připojí k Evropskému antibiotickému dni

18.11.2016

18. listopad je již 9. rokem vyhlašován jako Evropský antibiotický den, jehož připomenutí souvisí především k zamyšlení se nad uvážlivým užíváním antibiotik. Středomoravská nemocniční, člen skupiny AGEL ve všech svých nemocnicích - v Prostějově, Přerově i Šternberku vyvěsí propagační letáky, kde budou symbolickou formou vyjádřeny okamžiky, které někdy neoprávněnost užívání antibiotik připomenou.

Iniciativu Evropského antibiotického dne organizuje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí a podporuje ji Světová zdravotnická organizace. Jedná se o iniciativu zaměřenou na laickou i odbornou veřejnost a jejím cílem je zvýšit povědomí o správném užívání antibiotik, ale také o hrozbách, které představují bakterie odolné vůči mnohým skupinám antibiotik.

 

„Antibiotika hrají velmi důležitou roli v léčbě infekčních chorob, bohužel odolnost (rezistence) bakterií vůči antibiotikům nebo dokonce jejich schopnost přežívat v přítomnosti antibiotik, se stává v posledních letech alarmujícím problémem mezinárodního významu. Trend rezistence je totiž v mnoha případech rok od roku  vzestupný.“ říká Kohnová

 

V rámci osvětové akce k Evropskému antibiotickému dni proto budou v pátek 18. listopadu v ambulancích i veřejných prostorách nemocnic Středomoravské nemocniční pro širokou veřejnost k dispozici plakáty ozřejmující tuto problematiku.

 

„Je velmi důležité neustále připomínat nejen široké veřejnosti, ale  i zdravotníkům nezbytnost zodpovědného přístupu k užívání antibiotik, neboť správným užíváním antibiotik můžeme zamezit množení nebezpečných rezistentních kmenů  a napomoci tak k zachování účinných léků pro budoucí generace. Pokud lidé antibiotika užívají v případech, kdy to není nutné, bakteriální původci infekcí si postupně vůči nim vytváří odolnost a antibiotika se stávají neúčinnými,“ říká primářka prostějovské mikrobiologie OLM MUDr. Ivana Kohnová s tím, že v praxi se často stává, že pacienti antibiotika požadují, aniž by to jejich diagnóza vyžadovala. „V těchto případech je nutná přímá a otevřená spolupráce  lékaře s pacientem a také osvěta ve smyslu upozornění na všechna rizika, která s nadužívání antibiotik souvisí a možnosti jiné  terapie,“ dodává primářka Kohnová

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: