Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V prostějovské nemocnici oslavili Mezinárodní den sester

13.5.2016

I v České republice získává stále větší pozornost a uznání Mezinárodní den sester, připadající každoročně na 12. května. K tomuto významnému dni pogratulovalo nelékařskému personálu nejen v Nemocnici Prostějov, ale také ve Šternberku a v Přerově, také vedení Středomoravské nemocniční.

Mezinárodní den sester je připomínkou dne narození Florence Nightingale, která sama obětavě pracovala jako ošetřovatelka, ale která zároveň významnou měrou přispěla k rozvoji ošetřovatelství jako komplexně pojímané disciplíny. V roce 1860 založila ošetřovatelskou školu, stanovila náplň práce sestry a její zodpovědnost. „Právem je proto považována za zakladatelku ošetřovatelství v jeho moderním pojetí,“ konstatuje náměstkyně pro nelékařskou zdravotní péči Mgr. Marie Jouklová.

Od dob Florence Nightingale se mnohé změnilo. K dispozici jsou dnes mnohem účinnější léky, využívány jsou sofistikované metody. „Ale to hlavní – a v jistém smyslu možná to nejcennější, co práci zdravotníka v ošetřovatelské péči charakterizuje - zůstává. Pomoc pacientovi, stejně jako empatická, humánní a osobnost pacienta respektující péče je stále velmi vysokou a nezpochybnitelnou hodnotou. Vyžaduje kromě značné píle, houževnatosti a odbornosti také něco víc. Vyžaduje schopnost pomáhat druhému člověku – a nalézat v této pomoci uspokojení a satisfakci,“ vysvětluje předseda představenstva Středomoravské nemocniční Ing. Tomáš Uvízl důvod, proč se vedení Středomoravské nemocniční rozhodlo všem nelékařským pracovníkům poděkovat za práci, kterou pro pacienty vykonávají, alespoň symbolickou květinou.

„Měla jsem z toho velkou radost. Potěšilo mě, že někdo projevil zájem o mou práci a takto symbolicky mi poděkoval. Navíc květina byla velmi krásná,“ uvedla sociální pracovnice Nemocnice Prostějov Jarmila Zbožínková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: