Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov zve širokou veřejnost na Den prevence cévní mozkové příhody

20.4.2016

Cévní mozková příhoda zasáhne ročně 35 tisíc Čechů a je tak hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. Jen včasná pomoc a správný postup při prvotních příznacích přitom mnohdy snadno odvrátí případné negativní důsledky. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se proto i v letošním roce rozhodla uspořádat osvětovou akci zaměřenou na prevenci a příznaky cévní mozkové příhody, a to v úterý 26. dubna.

Rozpoznat včas cévní mozkovou příhodu a okamžitě přivolat rychlou záchrannou službu je vůbec nejzásadnější pro záchranu pacienta. „Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je mozek již nenávratně poškozen a postižená osoba si pravděpodobně ponese následky do konce života. A výjimkou bohužel nejsou ani úmrtí,“ varuje vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Prostějov Božena Böhmová.

Na rozdíl od infarktu myokardu, který je typický silnou bolestí za hrudní kostí, u mozkového infarktu, tedy cévní mozkové příhody, příznaky tolik jednoznačné nebývají. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je infarktem zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny

„Pokud se kterýkoliv z těchto signálů objeví, je potřeba ihned jednat, a to i v případech, kdy postiženého nic nebolí a potíže ustupují. Nepodceňujte situaci a vždy volejte 155. Jedině rychlá pomoc do čtyř hodin může odvrátit negativní dopady. Zároveň je ale také na místě věnovat pozornost preventivním vyšetřením,“ vysvětluje Božena Böhmová s tím, že právě preventivní vyšetření spojená s cévní mozkovou příhodou (CMP) budou v rámci Dne prevence CMP nabízena zájemcům zdarma.

Komplexní osvětu na téma cévní mozkové příhody nabídnou zdravotníci Nemocnice Prostějov ve vstupní hale nemocnice v úterý 26. dubna od 8.00 do 12.00 hodin. Příchozí budou moci využít měření krevního tlaku a pulsu, vyšetření hladiny krevního cukru, měření tuku i odborného poradenství nutričních specialistů v oblasti správné výživy.

Akce je přitom určena všem věkovým skupinám. Cévní mozková příhoda sice nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, častěji muže, u žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu více než polovina případů CMP končí smrtí. „Znalosti ohledně prevence a okamžité pomoci v případě vzniku CMP se ale hodí úplně všem, neboť nikdy nevíte, kdy potíže zastihnou například vaše příbuzné nebo kolegy v práci,“ uzavírá Božena Böhmová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: