Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V Nemocnici Prostějov se uskutečnil úspěšný Den prevence diabetu

23.11.2015

Na Dni prevence diabetu, který se v Nemocnici Prostějov uskutečnil v pátek 13. listopadu, si nechalo odebrat krev a provést vyšetření na krevní cukr 174 zájemcům, z tohoto počtu byli diagnostikováni čtyři noví diabetici a u sedmi diabetiků byla zjištěna dekompenzace diabetu a byla jim nabídnuta možnost edukace.

"Rozhodli jsme se zaměřit na dětskou populaci, kdy i v dětském věku se objevuje cukrovka 2. typu. Epidemiologické studie ukazují, že se cukrovka u mladistvých stává vážným globálním zdravotním problémem. Na rozdíl od diabetiků 1. typu jsou mladiství diabetici 2. typu asymptomatičtí, takže jejich onemocnění zůstává delší dobu nerozpoznáno. Zvyšující se urbanizace a přibývání obezity, změna životního stylu zahrnující pokles fyzické aktivity  vede k nárůstu diabetu u mladistvých, uvedla náměstkyně pro nelékařskou zdravotní péči Mgr. Marie Jouklová ze Středomoravské nemocniční.

Z těchto důvodů souběžně  probíhala v Edukačním centru pro diabetiky akce pro děti ze ZŠ a MŠ Jana Železného. Děti i vyučující  byli v úvodu  seznámeni s povídáními o cukrovce za pomocí dvou konverzačních map. Jedna se týkala příčin vzniku diabetu, léčby diabetu,  druhá konverzační mapa byla zpracována na téma životosprávy a stravování. Zde se do diskuze zapojovali diabetici 1. typu  -  Terezka a Filip, kteří spolužáky seznamovali s tím, jak se cítili, když cukrovka vznikla, a jak probíhala jejich léčba, jaký je s cukrovkou život, ukazovali inzulínové pumpy.

Následovala také praktická část, při které bylo dětem ukázáno inzulínové pero k aplikaci inzulínu a všichni si mohli vyzkoušet aplikaci inzulínu do plyšových zvířátek. Byla názorně ukázána manipulace s glukometrem, měření glykemie, jak se chovat při hypoglykemii a pomoci spolužákovi s diabete v urgentní situaci. V další části probíhalo cvičení s fyzioterapeutkou. Na závěr děti dostaly dárky, paní učitelka edukační materiály k problematice diabetu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: