Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nastávající maminky mohou po letní pauze opět cvičit v Nemocnici Prostějov

17.9.2015

Cvičení je mezi těhotnými ženami velmi populární. Protahování těhotenstvím namáhaného těla i přípravné cviky před porodem jsou lékaři doporučované. A pokud je vede odborně školený zdravotnický personál, vědí maminky, že je cvičení bezpečné. Navíc se kromě fyzické přípravy mohou dovědět i něco o místě, kde bude jejich porod probíhat. Od pondělí 21. září proto nabídne kurz předporodního cvičení také Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL.

Procvičování těla, které je v těhotenství velmi namáháno, je mezi budoucími maminkami dlouhodobě velmi populární. V Nemocnici Prostějov, která je členem skupiny AGEL, proto již více než 15 let organizuje tým porodního oddělení tato cvičení přímo v nemocnici. „Hodinové cvičení je rozděleno do tří částí - na rozehřátí, procvičování jednotlivých partií a zklidnění. Ve vedení se střídá deset našich speciálně školených asistentek. Doporučujeme začít nejdříve až tak od 20. týdne, tedy od druhé poloviny těhotenství,“ říká Bc. Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prostějov.

Ačkoliv je cvičení tělu obecně prospěšné, může být v těhotenství nebezpečné. V prvním trimestru se cvičení nedoporučuje, aby nedošlo k ohrožení těhotenství. Většinou ale maminky začínají cvičit až posledních šest nebo osm týdnů před porodem, když nastupují na mateřskou dovolenou. O cvičení by se žena měla vždy poradit se svým lékařem, který rozhodne, zda nehrozí nějaká zdravotní komplikace.

„Na cvičení není potřeba se dopředu registrovat. V naší tělocvičně si pohodlně zacvičí patnáct klientek a průměrně jich na jedno cvičení chodí tak deset až dvanáct. Mimo cvičení připravujeme také přednášky a prohlídky porodního oddělení a zvláště pak porodního sálu, na ten bývají zvědavé všechny maminky,“ hodnotí zájem klientek vrchní sestra  Tisoňová. Maminky se zde tedy seznámí s prostředím, s personálem a v neposlední řadě i s dalšími ženami, s nimiž si vyměňují zkušenosti a dojmy.

Budoucí maminky platí za jedno cvičení 40 korun, zbytek nákladů hradí pojišťovna. Některé zdravotní pojišťovny poskytují v těhotenství příspěvek až jeden tisíc korun a záleží na klientce, zda jej vyčerpá na cvičení nebo například na přednášky.

Nová sezóna cvičení a přednášek pro těhotné začíná v prostějovské nemocnici po prázdninové přestávce 21. září a bude probíhat vždy v pondělí a v pátek od 12.00 do 13.00 hodin v tělocvičně rehabilitačního oddělení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: