Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Operační sál Nemocnice Prostějov je nově vybaven high-tech antibakteriálním sklem

2.9.2015

Jako vůbec první zdravotnické zařízení v republice byla Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, vybavena technologicky pokročilými antibakteriálními skly. Novinka byla v srpnu nainstalována na jeden z pěti operačních sálů nemocnice. Hlavní přínos speciálního skla spočívá v eliminaci mikroorganismů ihned při kontaktu s povrchem skla. Na operačním sále se tak významně sníží pravděpodobnost vzniku perioperačních infekcí.

Antibakteriální sklo výrobce AGC GLASS Europe kontinuálně eliminuje mikroorganismy díky iontům stříbra, které jsou rozptýleny do vrchních vrstev skla. „Ionty stříbra reagují s bakteriemi a ničí je tím, že zablokují jejich metabolismus. Tím přeruší jejich mechanismus dělení,“ uvedl MUDr. Jiří Šťastný, primář Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace Nemocnice Prostějov s tím, že díky speciálním sklům se zefektivní celková spotřeba dezinfekčních prostředků a zároveň usnadní úklid operačního sálu.

Zbývající čtyři operační sály Nemocnice Prostějov jsou obloženy plastovými tabulemi, které musí kromě úklidu po každém zákroku v pravidelných intervalech procházet také velkou preventivní dezinfekcí. „Pravidelné preventivní dezinfekce díky unikátním vlastnostem skla odpadnou. Na jejich běžnou očistu totiž stačí obyčejná mýdlová voda,“ vysvětlil primář Šťastný a doplnil, že vedlejším, avšak pro každodenní práci zdravotníků také důležitým efektem nového skla je estetické zkvalitnění pracovního prostředí operačních sálů.

Celkové náklady na zhotovení skla od jeho výroby až po náročnou instalaci dosáhly téměř 300 tisíc korun. Tuto částku firma AGC GLASS Europe se sídlem v Teplicích Nemocnici Prostějov věnovala. Prostějovské operační sály se tak staly prvním zdravotnickým pracovištěm v České republice, které jsou antibakteriálními skly vybaveny.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: