Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Vyšetření spánku v Nemocnici Prostějov pomůže předcházet dopravním nehodám

21.7.2015

Kvalita spánku úzce souvisí s pozorností a výkonem každého řidiče. Nedostatek kvalitního spánku může snadno i přímo zapříčinit dopravní nehodu. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se rozhodla těmto situacím předcházet a zájemcům z řad profesionálních řidičů nově nabízí vyšetření kvality spánku. Screening umožňuje odhalit rizika poruch spánku a v případě potřeby je navržena další léčba pacienta tak, aby byla tato rizika minimalizována.

„Příčinou nesoustředěnosti nebo zpomalených reflexů za volantem často bývá nedostatečné množství spánku nebo jeho zhoršená kvalita. Ta přitom vůbec nemusí souviset s programem předešlého dne, s tím zda jste oslavovali, odpočívali nebo tvrdě pracovali. Řada lidí trpí obtížemi trvale, a dokonce si to mnozí ani úplně neuvědomují,“ vysvětluje MUDr. Josef Tenora, náměstek pro léčebnou a preventivní péči Nemocnice Prostějov, s tím, že velmi častou poruchou spánku je takzvaná obstrukční spánková apnoe, kdy jsou charakteristické krátké zástavy dechu, často doprovázené chrápáním. Následky tohoto onemocnění přitom neruší jen spánek, ale často přecházejí i do bdělého stavu, kdy typickým příznakem je zvýšená spavost během dne, hlavně při rutinních či monotónních činnostech, a zvyšuje se velmi riziko vzniku mikrospánku. Řada lidí ale příznaky podceňuje nebo přehlíží a riskuje tak vážnější problémy v budoucnu.

„Riziko následků neléčeného syndromu obstrukční spánkové apnoe je nejen zdravotní, s výrazným dopadem na kardiovaskulární systém, ale také sociálně-ekonomické. V neposlední řadě pak u řidičů může mikrospánek zapříčinit dopravní nehodu, jejíž důsledky mohou být i fatální,“ dodává MUDr. Josef Tenora. Bezbolestné vyšetření spánku je proto vhodné pro každého, kdo tráví za volantem více času.

Zájemci z řad profesionálních řidičů, dopravců a provozovatelů osobní přepravy se mohou na vyšetření ve spánkové laboratoři Nemocnice Prostějov objednávat ve všední dny od 6.00 do 14:30 hodin na čísle 582 315 408.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: