Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Unikátní přístroj na Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční odhalí z dechu řadu onemocnění

7.1.2015

Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční, člen skupiny AGEL, začalo v těchto dnech využívat jako první pracoviště v České republice moderní analyzátor IRIS 3. Jedná se o nejmodernější analyzátor současnosti, který se využívá k funkční diagnostice v gastroenterologii, hepatologii, onkologii či nutriční problematice. V prostějovské laboratoři Oddělení laboratorní medicíny přístroj využívají zejména k odhalení infekce helicobacter pyllori v žaludku, k odhadu pohyblivosti žaludku, k posouzení jaterních funkcí apod.

Přístroj IRIS 3 hodnotí orgánové funkce pomocí tzv. dechových testů. „Principem těchto testů je podání substrátu, obohaceného o izotopy, vyšetřovanému pacientovi a následná důkladná analýza. Jedná se o naprosto bezpečné vyšetření, protože použité izotopy se vyskytují volně v přírodě. Lze jej tedy použít bez rizika použít u každého, včetně dětí a těhotných žen,“ popisuje přednosta Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., MBA, Eurchem.

Pomocí poměru izotopů ve vydechovaném vzduchu lze zjistit a kvantifikovat funkci orgánů, odhalit různé odchylky či dokonce bakteriální kolonizaci i přerůstání baktérií v orgánech. „Na našem pracovišti přístroj využíváme nejčastěji k potvrzení infekce helicobacter pyllori v žaludku, k odhadu pohyblivosti žaludku, jaterních funkcí, ale také k posouzení zevní sekrece slinivky a konečně také k odhadu energetického výdeje,“ prozradil profesor Stejskal s tím, právě odhad energetického výdeje může být využit v řadě případů. Lékaři mohou tuto funkci využít jak u naléhavých stavů v akutní medicíně, tak u predikce výkonnosti a při hodnocení efektivity tréninku u špičkových nebo amatérských sportovců. „Již nyní se nám na vyšetření hlásí profesionální i rekreační sportovci z celé České republiky. Vyšetření nabízíme také v rámci služeb AGEL Sport Clinic, která funguje v prostějovské nemocnici,“ doplnil přednosta.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: